onsdag 16 januari 2013

Slipa på seglingen inomhus – torrsegla!

Slipa på seglingen inomhus - torrsegla!

Torrseglingen eller skrivbordsseglingen är en taktikövning inomhus inför Kryssarklubbens 24-timmarsseglingar. Övningen körs i Västkust- och Stockholmkretsarna.

Anders och René Hemgren deltar i Kryssarklubbens torssegling och  planerar nu vägval för de kommande timmarnas segling. Foto: Stefan Pettersson. CC (BY-NC-SA)
Torrseglingen går ut på att segla så långt som möjligt och komma tillbaka till startpunkten inom 24 timmar. Jämfört med seglingen till sjöss går klockan mycket snabbare, de 24 seglingstimmarna tar drygt två verkliga timmar. Deltagarna jobbar tillsammans i besättningar med sjökort framför sig. Spelledaren berättar varje seglingstimma vilket väder som råder. Besättningarna räknar ut båtfarten med vinduppgifterna och en enkel tabell och ritar in rutten på sjökortet.

Den stora utmaningen är att segla lagom långt bort innan man vänder tillbaka. +Arne Wallers  deltog i en torrsegling som utspelade sig på västkusten och är nu spelledare i Stockholmskretsen:

– Det var svårare än jag trodde. Vi hade inte lokalkännedomen så vi seglade bort oss och det blev stressigt. Vi hamnade i bleke med bara några timmar kvar till målgång. Vindförutsättningarna är ju olika på ost- och västkusten. Det var väldigt lärorikt.

Vädret under övningen bygger på verkliga observationer från SMHI. Spelledaren spelar upp väderrapporter och prognoser på samma tider som SMHI:s sändningar i radions P1.
+Thomas Lundgren  är funktionär i Västkustkretsen:

– Vi har lagt skrivbordsseglingen precis innan vårens seglingar för att besättningarna ska kunna trimma ihop sig och öva på att tänka taktiskt.

Besättningen bygger sin egen bana under seglingen via en stor uppsättning rundningspunkter. Distansen mellan punkterna är uppmätt i förväg och påverkas inte av bra eller dåliga vägval. 

Ett försök att åskådliggöra hur de olika vägvalen ger olika fart beroende på vilken bog seglingen sker på.
Ofta börjar båtarna att segla i klunga för att sedan göra olika vägval och skingras åt olika håll. De möter varandra på olika kurser under seglingen och samlas på väg mot mål. Förhoppningsvis inom 24 timmar.

Torrseglingar arrangeras av Stockholmskretsen 25 april och Västkustkretsen 15 maj 2013 inför årets seglingar. Mer info på www.24-timmars.nu och i kretstidningarna Ostpricken och Västpricken. Nya och garvade deltagare är välkomna, gärna hela besättningar. Obligatorisk anmälan.

Till sjöss seglas 24-timmarsseglingarna runt hela svenska kusten, i Vänern och i Mälaren veckosluten 1–2 juni och 31 augusti – 1 september. Starttider och anmälan finns på www.24-timmars.nu.
Stefan Pettersson
CC (BY-NC-SA)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar